Categorieën

Home

Aankoop Papegaai | Hoe kies je een gezonde vogel

Aankoop Papegaai

Hoe kies je een gezonde vogel?  

De meeste mensen zien het als een voordeel een goede band met de handgevoerde, tamme vogel te hebben.
Er is een verschil tussen een geïmporteerde wilde vogel en de gezelschapsdieren voor in de huiskamer die wij gesocialiseerd grootbrengen.
Er zijn nog meer valkuilen bij het selecteren van een jonge vogel, zelfs als je hier ervaring mee hebt.
Wij hebben, zeker gedurende de laatste jaren, veel geleerd van onze fouten en proberen niet in herhaling te vallen.

In dit artikel wil ik het alléén hebben over jonge vogels aangezien het aanschaffen van een volwassen vogel of kweekkoppel een volledige andere aanpak vereist.

"Er zijn meer valkuilen bij het kopen van een jonge vogel dan u denkt"

Het kiezen van een jong kuiken

U moet verschillende zaken in overweging nemen bij het uitzoeken van een jonge vogel.
Het belangrijkste is het uitzoeken van een goede en betrouwbare kweker / handelaar van de vogel.
De komende relatie moet gebaseerd zijn op sympathie en communicatie tussen u als koper en de kweker/verkoper.
Vragen of opmerkingen die hierbij relevant zijn: Beantwoordt de kweker de telefoon?

Zelf hebben wij helaas ervaring met kwekers / winkeliers waar het vanaf het begin al moeilijk mee communiceren was.
Als het al moeizaam gaat vóór de aankoop, dan zal het na de verkoop vrijwel bijna onmogelijk zijn nog met ze samen te werken.
Zelf hebben wij een antwoordapparaat omdat de afstand naar de telefoon vaak niet snel genoeg te overbruggen is.
Dit is niet om de gesprekken te 'sorteren', maar puur uit praktisch oogpunt.
We continu bezig met het voeren van de jonge kuikens of met het informeren van een van een onze relaties.

Ook het email verkeer speelt bij ons een belangrijke rol en is een goede en duidelijke manier om alles rustig uit te leggen zodat u later de antwoorden op uw vraag nog terug kan lezen. "Zoek een betrouwbare kweker / winkel waar u ook met uw vragen terecht kunt"

Waslijst van vragen

Is de kweker in het bezit van het ouderkoppel van het jonge kuiken?

Sommige kwekers of winkeliers voeden de kuikens op van andere kwekers.
De verkoper van het jonge kuiken moet u op zijn minst de herkomst en de achtergrond van de jonge vogel kunnen vertellen.
Dit is en kan zeer belangrijk zijn!

Het zou best zo kunnen zijn dat u in een later stadium een partner voor uw vogel wilt aanschaffen.
Met de juiste informatie over de voorgeschiedenis van uw vogel voorkomt u dat een vogel aanschaft die niet verwant of onverwant aan elkaar zijn.

Is het kuiken geringd met een open of een gesloten voetring?

Een open ring is een aanwijzing dat de vogel waarschijnlijk via een importstation binnen gekomen is.

U zult dan zeker goede quarantainemaatregelen moeten nemen om de rest van uw bestand veilig te stellen.
Ook het testen op zieketen behoort hierbij. Is het kuiken geringd met een gesloten voetring van een vogelvereniging?
Deze vogel zal dan vaak duurder zijn, maar op langere termijn is er een uitleg voor de extra aanvangskosten.
Daarnaast wordt de wetgeving tegenwoordig steeds dwingender en moet u echt alleen nog maar vogels kopen met een gesloten voetring.
Wij ringen onze grote vogels met een gesloten voetring. De ringen hebben een klein zegel met onze naam en een eigen nummer.
Wij houden een uitgebreide registratie bij van gewicht, geboortedatum, ouderschap en ontwikkeling en wie de eigenaar van de vogel is.

Is de vogel nog niet zelfstandig, koop deze vogel dan NIET,
laat u niet aanpraten dat een vogel tammer wordt. Veel handelaren verkopen jonge kuikens die niet zelfstandig kunnen eten, wij zijn van mening dat handel in niet zelfstandige vogels verboden zou moeten worden, omdat dit indruist tegen elke vorm van dieren liefde, de handelaar die u dit wel aanraad is slechts op snel geld uit. Papegaaien horen gesocialiseerd en zelfstandig te worden afgeleverd.

Is het kuiken vanaf het begin met de hand gevoerd?
Soms is dit noodzakelijk! Onze voorkeur gaat ernaar uit dat de ouders ze zeker de eerste 6 weken grootbrengen. De gewichtstoename in die eerste periode is dan groter en ze krijgen de afweerstoffen van de ouders mee. Het is echter geen vereiste en iedere keer kan het weer anders zijn. Wanneer u toch heeft gekozen voor een onzelfstandig kuiken en de papvoedingen goed wilt beëindigen, ga dan verder op de manier zoals de kweker het deed. Veranderingen kunnen de spijsvertering van het kuiken in de war gooien. Bent u geen kweker en/of onervaren in het grootbrengen van jonge papegaaien, koop dan uw jonge vogel pas op het moment dat zij geheel zelfstandig kunnen eten. Het moment waarop dit gebeurt, is per soort en per vogel nog verschillend. Onderschat dit probleem alstublieft niet. Wij worden vaak 's avonds gebeld met problemen. Waarbij mensen de handelaar niet meer bereiken kunnen. Hoe leuk en aandoenlijk het voeren van een kuiken ook is, helaas sterven er teveel jonge kuikens door onervarenheid bij het voeden. Denk dan bijvoorbeeld aan kropverzuring of kropverbranding of verstikking, verhongering.

Doe een persoonlijk onderzoek!

Als u het kuiken persoonlijk kunt gaan bekijken, moet u dit zeker doen. Het is het meer dan waard om persoonlijk zaken te doen. Als u de vogel voor het eerst ziet, ga dan niet gelijk naar hem toe maar wacht af en neem rustig de tijd om de vogel goed te observeren. Kijk hoe hij op zijn stok zit of op de grond van de kooi, voordat hij u ziet

Zijn de veren opgezet?
Zit hij op twee poten?
Kijkt hij alert?
Zijn de vogels schoon?
Glinsteren de ogen?
Zijn de neusgaten schoon, inclusief de veren om de neusgaten?
Kijk de veren rondom de anus goed na!

Zelf herinner ik mij een kweker die ervoor zorgde dat de vogels opgewerkt en alert waren voordat de klanten binnen kwamen.
Dit verklaart waarom geen van de vogels stil en in elkaar gedoken zat.

Zijn de vogels schoon?

Houdt in gedachten dat ze wel heel vies kunnen zijn en hou rekening met een dagelijkse schoonmaakbeurt.

Glinsteren de ogen? Zijn de neuzen schoon, inclusief de veren om de neusgaten?

Ze mogen niet rommelig zijn en al helemaal niet vies. Als een vogel zich niet schoon houdt en niet regelmatig zijn veren poetst , is daar waarschijnlijk een reden voor en meestal is die reden niet positief. Papegaaien (kuikens) houden ervan met elkaar te worstelen en stoeien. De staartveren kunnen hierdoor rommelig en rafelig zijn. Dit gaat vaak over zodra ze ongeveer 1 jaar oud zijn. Draai het kuiken op de rug en controleer de spiermassa aan beide zijden van het borstbeen. De spierlijnen moeten gelijk lopen aan het borstbeen. Een beetje vet is niet erg. Veel kuikens zijn een beetje aan de dikke kant, afhankelijk van hun ontwikkelingsstadium.

Kijk de veren rondom de anus goed na.

Een vieze anus is een reden de vogel niet te kopen. Als het lukt, open dan de snavel en controleer de binnenkant van de snavel op oneffenheden. Het moet een gladde en schone snavel zijn. De belangrijkste 'onderdelen' van de vogel zijn: borstbeen, anus en snavel/neus. Vraag naar service van de kweker Wees er zeker van dat u advies en ondersteuning van de kweker kunt vragen ook nadat u de vogel gekocht heeft. u moet er vanuit kunnen gaan dat u ten alle tijde uw vragen kunt stellen. Niemand weet van tevoren hoe je vogels op moet voeden of verzorgen. Het kleinste contact naar de kweker kan vaak helpen de problemen snel op te lossen. Advies voordat u een vogel bij een - voor u - onbekende kweker koopt, vraag om referenties die u zelf na kunt trekken. Dit kost wat geld aan telefoontjes, maar dit brengt zijn geld op. Een vraag die ook veel duidelijkheden kan geven is:
heeft de vogel ooit medicijnen nodig gehad?

Vraag naar bestaande of vroegere medische omstandigheden. Wellicht dat de kweker dit per vogel heeft bijgehouden in een overzicht.

Hoe tam is de vogel?
Heeft hij een uitgesproken voorkeur voor mannen of vrouwen?
Is hij opgevoed met andere dieren of andere (jonge) vogels? ·
Heeft de kweker een foto van het kuiken voor u?

TIP: Ook zoeken op internet via google.nl kan vaak veel uitkomst bieden. Gewoon even de naam van de winkel of van de kweker invoeren en zoeken maar. U zult verbaast staan over de informatie die u op deze manier kunt verkrijgen. Prijzen kunnen zeer verschillen Dit hangt af van de persoon, van zijn redenen om een of meerdere vogels te verkopen, zijn betrokkenheid bij het welzijn van de vogels, zijn geweten en dergelijke. Sommige verkopen vogels aan iedereen; anderen doen dit zeker niet en zullen net zoveel vragen aan u stellen als u over de vogel. Aard van het beestje Extroverte vogels kosten soms meer dan een verlegen vogel die niet snel op een bezoeker afkomt. Verwaarloos een verlegen vogel niet ze hebben waarschijnlijk gewoon een beetje meer tijd en aandacht nodig om zich aan te passen Een rustige vogel zal beter aarden in een flat, of beter gezegd: daar zullen uw buren minder problemen mee hebben. Geloof niet alles wat u leest over de luidruchtigheid van bepaalde papegaaien soorten. Iedere vogel is compleet anders, dit geldt zelfs voor kuikens uit hetzelfde nest.

"De manier van opvoeden maakt zeker het grote verschil"

'Wat je ziet is wat je krijgt' Houd uw ogen goed open bij de aanschaf en probeer uw hart en emoties een beetje in bedwang te houden. Als u geen tijd heeft om een kuiken groot te brengen, koop dan een zelfstandige jonge vogel. Er zit geen aan- en uitknop aan een papegaai of een opwindsleutel dus wees er meer dan 100% zeker van dat uw levensstijl past bij een papegaai, en de papegaai bij u of het gezin, voordat u deze verbintenis aangaat. Alle aandacht en liefde die u aan een papegaai besteed, krijgt u er dubbel en dwars voor terug. Veel plezier! Bert Smedinga Lorre & Co - papegaaienspeciaalzaak

Subcategories

Excuses voor het ongemak.

Zoek opnieuw