Categorieën

Home

Persoonlijke Mening | Zupreem Pellets | lorre & co I voorlichting

Waarom voorlichting


Persoonlijke mening

Graag geef ik u hieronder mijn mening over een goede voorlichting bij aanschaf van papegaaien in het algemeen.
Als kweker en liefhebber van papegaaien heb ik medio 2003 besloten om mijzelf intensief bezig te gaan houden met het voorlichten van mensen bij de aanschaf van een papegaai als huisdier.  Misschien vraagt u zich af waarom.

Te koop aangeboden:

- In verband met emigreren naar buitenland!

- In verband met kleiner wonen!

- In verband met allergie!

- Kan niet samen met de hond!

......en zo zou je nog wel even door kunnen gaan....!

Je komt op diverse internetsites advertenties tegen van mensen die afstand willen doen van een papegaai om diverse redenen. Persoonlijk vind ik dit onvoorstelbaar omdat je een geliefd huisdier niet op een website te koop zet. Ik kan me gewoon niet voorstellen dat iemand een mindere binding heeft met een papegaai als met een hond of kat.
Ik denk dat dergelijke mensen een papegaai vaak aangeschaft hebben in een opwelling. Reden te meer om mijzelf hier tegen te verzetten door voor aanschaf GOEDE voorlichting te geven voor de aanschaf

Voor aanschaf moet duidelijk zijn dat een papegaai naast zijn leuke kanten  zeer zeker ook minder leuke kanten kan hebben of krijgen, en dat het niet allemaal en altijd even leuk is! Bijten, schreeuwen, rommel maken alles hoort tot de mogelijkheden. Dit gedrag kunt u ook verwachten van bijvoorbeeld een hond of kat. Vaak wordt in een dergelijke situatie dan een gedragscursus gevolgd en wordt het betreffende dier niet op internet gezet. Wij maken de klant er op attent dat er ook voor uw vogel gedrag cursussen zijn. Juist om te zorgen dat uw huisdier niet op internet, en daarmee van huis naar huis beland.
Vaak komt het ongewenste gedrag voort uit onkunde van de nieuwe eigenaar, onvoldoende voorbereiding, slechte informatie welke door handelaren worden verstrekt of slechte socialisatie doordat de vogels zeer jong worden aangeschaft. Veelal komt geld bij deze mensen op de eerste plaats en het welzijn van de vogel is daarbij ondergeschikt.

Goede keuze van voeding

Ook vertellen wij hoe belangrijk goede voeding (dieet) is voor uw papegaai, Veel mensen denken dat zaad het eten hoort te zijn van een papegaai. Dit terwijl een papegaai in de vrije natuur praktisch geen zaad op het menu heeft staan. Mijn mening is de volgende: wij geven onze vogels dagelijks vers fruit (wat voorhanden is) daarbij krijgen de vogels Zupreem pellet in de ochtend en in de avond een lekkernij in de vorm van een palmnoot voor de grijze roodstaarten of een walnoot of hazelnoot voor de Ara’s. Daarnaast worden elke week verse takjes voor de nodige afleiding gegeven. 

Waarom ZuPreem Pellets ? Zupreem is een speciaal door dr Morris ontwikkelde pellet voor exotische vogels, Dr Morris is grondlegger van veel dieetvoeders voor exotische dieren, Ik kan u vertellen dat wij al jaren prima kweken op deze pellet. Wel ben ik van mening dat 80% van het aangeboden voedsel uit pellet moet bestaan en gevarieerd dient te worden met  allerlei fruit,groente,zaad, noten etc. Een vogel heeft een klier en spiermaag en uit ruime ervaring weet ik dat de vogels die alleen op pellets worden gehouden, dat pellets tot pap worden geweekt in de krop van een vogel, omdat ze gewoon bij pellets meer water gebruiken. Geef u vogel dus als extra toevoeging af en toe een lekkernij.

Hoeveel moet ik mijn vogel voeren?

Heel vaak vraag ik mensen : hoeveel ze hun vogel voeren? Een vaak gebruikte uitdrukking is dan "als het bakje leeg is doe ik hem weer vol". U weet hopelijk net zo goed als ik dat u op deze manier uw papegaai aan het vetmesten bent. U zult dan ook de volgende ziekte beelden kunnen krijgen: vroegtijdig overlijden door hartfalen, hersenbloeding, gezwel vorming enzovoort.

Een papegaai kan wel 80 jaar worden maar dan alleen met het juiste dieet.

 

Kortwieken of een tuigje

Bij ons worden vogels gekortwiekt als ze naar een nieuwe eigenaar gaan.
Kortwieken bij aanschaf doen we om uw vogels iets te beperken in zijn vrijheid, zodat hij niet direct tegen ramen vliegt en wat makkelijker te pakken is als hij van de standaard of van de arm afkomt,  let wel kortwieken is om vogels te beperken in hun vliegkunst.  Maar als een papegaai de wind onder de vleugels krijgt of ergens van schrikt kunnen ze toch nog erg hoog komen. org dat als u naar buiten gaat, de vogel in het oog wordt gehouden of dat u een tuigje omdoet, u zult niet de eerste zijn waarvan de vogel wegvliegt. Met alle gevolgen van dien.


Huisvesting

Natuurlijk komt ook het onderwerp huisvesting aan bod. Ook hierover hebben we een duidelijke mening. Wij zien graag dat vogels gedurende de dag vrij zijn dat betekent of los op de kooi of mee met u naar buiten, alleen tijdens de nacht of bij afwezigheid zetten we de papegaai in de kooi. Zorg dat uw vogel in een tochtvrije omgeving staat met voldoende rust. Ook kan uw vogel probleemloos mee op vakantie! Onze ervaring is dat papegaaien, die tijdens vakanties bij vrienden of kennissen logeren vaak verwend of mishandeld terug komen met alle problemen van dien. De volgende regel geldt altijd: liefst de vogel los en de kooi zo groot mogelijk en er voor zorgen dat u bij voorkeur op vaste tijden de vogel de benodigde aandacht geeft!

Opvoeding

Zorg dat u duidelijke regels hanteert richting uw vogel, reageer niet verbaal naar uw papegaai en slaan is natuurlijk uit den boze. U zult zich in het vogel gedrag moeten verdiepen om te weten te komen hoe u bepaalde problemen kunt tegen gaan dan wel verhelpen. Let wel u kunt de vogel sneller iets aan aanleren dan afleren.  Ook ik ben begonnen aan een opleiding over gedragstherapie bij papegaaien zodat ik persoonlijk nog meer mensen kan helpen om problemen voor te zijn. Bonny Talsma geeft zeer goede en tevens leuke workshop over het werken en leren met papegaaien.

Welke soort papegaai? 

Welk soort papegaai neem ik? Een keus maken is moeilijk, veel mensen willen een papegaai om verschillende aspecten. De één is gefascineerd door kleuren de andere vindt praten erg belangrijk en een derde wil een vogel met een hoog knuffel gehalte. Ook deze veelal verschillende eigenschappen maken we op de voorlichtingsavond duidelijk. Elke vogel heeft leuke en minder leuke eigenschappen, ik ben van mening dat we die beter direct kunnen vertellen want anders beland er weer een vogel op het internet. Ook vertellen wij u op deze avonden het belang van een aankoop keuring, zorg er altijd voor dat waar u een vogel ook koopt altijd afspreekt met de verkoper dat er een aankoop keuring mag worden uitgevoerd.

Aanschaf van vogels

Dan wellicht het belangrijkste aspect, wij adviseren altijd pas tot aanschaf over te gaan als u zich terdege heeft geïnformeerd, koop geen oude vogels op internet! Vaak krijgt u dan de probleem gevallen van anderen met als gevolg dat deze vogels van huis tot huis gaan, de vogels worden hier erg gestrest van. Een betere oplossing voor deze vogels is ze onder te brengen bij het NOP. Hier kunnen ze spelen en hun leven eindigen bij hun eigen soortgenoten.

Koop nooit maar dan ook nooit, niet zelfstandige kuikens

Onder kuikens versta ik vogels die nog niet zelfstandig kunnen eten en nog een aantal voedingen per dag moeten krijgen. Dat is de reden dat vogels bij ons pas weggaan als zij zelfstandig kunnen eten. Wij merken dat voor veel mensen deze periode van wachten vaak erg moeilijk is en soms wordt de koop afgeblazen of men koopt toch een kuiken bij een andere kweker of handelaar die de vogels wel eerder meegeeft. Ook wij hebben onszelf in het begin laten overhalen door mensen die mij vertelden al eerder een kuiken te hebben groot gebracht en hier dus ervaring mee hadden!  Dit is ons twee keer overkomen. In het eerste geval werd ik gebeld door de eigenaar dat de vogel braakte als gevolg van kropverzuring en in de tweede plaats kreeg ik een mailbericht waarin de zogenaamde ervaren mensen mij vroegen "als er nog ongeveer 10ml in de krop zit mag ik er dan al 10 ml bij voeren" in het laatste geval heb ik de eigenaar gevraagd de vogel zo snel mogelijk retour te brengen. U snapt nu waarschijnlijk waarom we papegaaien tot ongeveer 12 weken bij ons houden.

Socialisering

Ook speelt socialisering een grote rol bij jonge vogels. Bij ons krijgen de vogels aandacht en speelruimte om met hun nest genootjes op te groeien. Maar wel in een afgescheiden omgeving. Wij zijn tegen het houden van kuikens in een showroom waarbij de jonge vogels van hand tot hand gaan, u zult daarom in onze winkel geen kuikens vinden. Alleen op afspraak kunt u de kuikens zien maar aanraken kan pas als ze opgehaald worden. Verder willen we niet dat vogels welke los in ons bedrijf zitten worden aangeraakt door bezoekers, dit in verband met besmettingsgevaar. Al met al kunt u dus tijdens een voorlichtingsavond met al uw vragen bij ons terecht! Ook al koopt u bij ons geen papegaai ik geef u graag kosteloos advies.

 

Subcategories

Excuses voor het ongemak.

Zoek opnieuw