Categorieën

Startseite

Een ara in huis

 

Hoe is het om een ara in huis te hebben?

Op het moment dat ik dit schrijf heb ik veel vragen gehad van mensen, hoe het is om een ara in huis te hebben. Ik zal proberen om uit te leggen wat mijn ervaringen zijn. 

Ten eerste is het essentieel dat uw kamer groot genoeg is en dat u de Ara een grote kooi kunt bieden. Natuurlijk zie ik liever dat de vogel los in de kamer op een speelboom of standaard zit, in het begin zal hij proberen wat rond te vliegen, let er in dat geval op dat de vogel niet tegen het raam kan vliegen. 

Zorg dat u hem direct weer terug zet op zijn plek zodat hij leert wat zijn plaats is. Je zult zien dat na verloop van tijd de vogel wel eens een rondje vliegt maar dan meestal weer terug vliegt naar zijn kooi om daar heerlijk te rotzooien. Beloon hem op die plek met een stukje fruit of een nootje. 

Als u een handopfok vogel hebt aangeschaft zorg dan dat u hem de nodige afleiding geeft en speelgoed!  Op dit moment zit er een geelvleugel ara van 20 weken in onze kamer (Quincy)  hij is erg lief en bloost als je hem aanhaalt hij speelt met een oude bijtring van de kinderen en een gekleurd balletje. Zorg ervoor dat u de vogel altijd in de kooi doet als je de kamer verlaat, een ara kan aanzienlijke schade aanrichten in een huiskamer. 

Nederlandse benaming: Blauwgele Ara, Engelstalige naam: Blue and Gold Macaw, Wetenschappelijke naam: Ara Ararauna 

Zoals zoveel huisdieren maakt een ara ook geluid! In het gunstige geval een woordje en in mindere omstandigheden een luide schreeuw. Dit doet de vogel meestal 's morgens voor het eten en in de avond een keer (uitzonderingen daargelaten). Het ligt voor een groot gedeelte ook aan uzelf, hoe u de vogel opvoedt. 

Ja u leest het goed, het hangt voor een groot gedeelte af van de rust en uw houding tegenover de vogel. Als de vogel schreeuwt reageer daar dan nooit op, mocht u dit op welke manier dan ook wel doen dan zal de vogel dit ervaren als een beloning aandacht en verergert de situatie. 

Blauwgele ara en Harlekijn Ara. Kruising tussen een groenvleugel Ara en een Blauwgele Ara. houden van knuffelen 

Ara's zijn echte knuffelkonten als de baas de kamer binnen komt willen ze direct spelen. De jonge geelvleugel die nu in ons gezin woont heeft nog geen enkele keer geschreeuwd, wel vind hij stofzuigen niets en protesteert dan lekker. 

Let wel als u een ara koopt dat ook deze dieren geluid maken, mocht u bedenkingen hebben, lastige buren of andere situaties waardoor u in de problemen kan komen begin er dan niet aan. Het komt teveel voor dat deze dieren een aantal jaren als handopfok vogel bij een gezin in huis leven en volledig de mens als partner hebben gekozen. Als dan na een aantal jaren deze vogels worden verkocht in verband met lawaai overlast dan komen ze in de handel terecht. Meestal blijven zij hier ook rond zwerven omdat het probleem vogels zijn geworden en in huiselijke sfeer niet meer te hanteren zijn. 

Kweken met ARA's

Ook voor de kweek zijn deze vogels ongeschikt omdat ze geen sociaal gedrag met andere jonge vogels hebben opgebouwd (uitzonderingen daargelaten). 

Nederlandse benaming: Blauwgele Ara, Engelstalige naam: Blue and Gold Macaw, Wetenschappelijke naam: Ara AraraunaMocht u besluiten om een ara in huis te nemen vraag dan eerst de ervaringen van andere mensen op internet of ga eens kijken, in ons gastenboek. Hier staan veel mensen die een ara in hun gezin hebben en het fantastisch vinden. Ook zijn er mensen te vinden met, helaas, minder goede ervaringen! 

Mocht u verder nog vragen hebben en verder geïnformeerd willen worden over deze prachtige vogels kunt u altijd vrijblijvend contact met ons opnemen op telefoonnummer: 0570-521960 of 06-50642370. 

Met vriendelijke groeten,
Bert Smedinga
Lorre & Co - Papegaaienspeciaalzaak

 

 

Subcategories

Entschuldigen Sie die Unannehmlichkeiten.

Suchen Sie erneut